Den Kolde Krig

Her har jeg tegnet et kort der viser jerntæppet som det så ud i 1989 under den kolde krig. Det var først ved Berlinmurens fald i 1989, hvor det delte Tyskland startede genforeningen i 1990, at Europa faldt tilbage til almindelige landegrænser. Der er opstået nye stater og nationalismen blomstrer i både de nye og gamle nationer. Sovjetunionens fald i 1991 blev startskuddet til mange nye nationer. Historikere er enige om at den kolde krig sluttede i 1989. Det blev også proklameret at de 2 dominerede atommagter USA og netop Sovjet det år.

Det blev også startskuddet til opløsningen af Jugoslavien som også var en samling af småstater der alligevel ikke kunne sammen med den onde Balkankrig i 90erne.

Fred er betinget af at alle respekterer præmissen for fred og er enige om hvordan men bevarer den i fællesskabet. De fællesskaber er stater. Historien har vist at det er umuligt at have global fred, der er simplethen for mange dårlige naboer som er forelskede i din æblehave.

Så i praksis gælder det om at at have så stor millitær slagkraft at naboen ikke tør stjæle fra dig. Det er så derfor alle stater med atomvåben har en ekstrem god overhånd overfor alle dem der ikke har.

Den kolde krig ses også at historikere som en forlængelse af 2. verdenskrig. Hvilket i princippet er rigtigt. Pludselig var det to idelogier der kæmpede om overhånden og dominas i Europa.

Idag har Russerne har stadigvæk stormagtsdrømme og USA har ikke helt råd til deres helt enorme millitær i Europa. Det kommer til at betyde en helt ny situation for Europa. Det bliver spændende at se, hvordan efterspillet fra 2. verdenskrig kommer til at falde ud, når den vestlige del af Europa bliver sluppet af USA. Der vel komme uundgåelig oprustning, for at dæmme op for Rusland, der udviser ekstrem millitær og skyggekriger vilje til at tage land fra andre nationer.

Nato har indlemmet mange tidligere Warszawapagtlande, som man må antage har provokeret atommagten Ruslands våde stormagtsdrømme fra Sovjettiden en del. Men det er tydeligt at de tidligere Warzawapagtlande på ingen måde ønsker Russisk dominans og ideologi efter at have prøvet det i 40år.

Jeg har tegnet de nye nationer ind med stiplende linjer, så det er nemmere at relatere til den nye virkelighed for Europa.

Det var en tid med permanent trussel om atomkrig, og et meget polariseret verdensbillede med Nato (dannet 1949) på den ene side, og Warszawapagten (dannet 1955) på den anden. Idag er der Nato tilbage.

Kort over landegrænser i Europa under den kolde krig. Europa var ideologisk delt op i 2 pagter.

Nato lande er blå og har en blå tank som indikator. Neutrale lande under den kolde krig er gule med en skildpadde som indikator. Og Warszawapagtlande er røde. Nato har et logo som er en stjerne med et sigtekorn. Warszawapagten havde ikke noget bestemt logo. Jeg har anvendt sovjetunionens hammer og segl med stjerne. Det var meget brugt dengang. Og også som memoralia idag.