Den Kolde Krig – Cold War Map

Her har jeg tegnet et kort der viser jerntæppet som det så ud i 1989 under den kolde krig. Det var først ved Berlinmurens fald i 1989, hvor det delte Tyskland startede genforeningen i 1990, at Europa faldt tilbage i almindelige landegrænser. Der er opstået nye stater og nationalismen blomstrer i både de nye og gamle nationer. Sovjetunionens fald i 1991 blev startskuddet til mange nye nationer. Historikere er enige om at den kolde krig sluttede i 1989. Det blev også proklameret at de 2 dominerede atommagter USA og netop Sovjet det år.

Jeg har tegnet de nye nationer ind med stiplende linjer, så det er nemmere at relatere til den nye virkelighed for Europa.

Det var en tid med permanent trussel om atomkrig, og et meget polariseret verdensbillede med Nato (dannet 1949) på den ene side, og Warszawapagten (dannet 1955) på den anden. Idag er der Nato tilbage.

Nato har indlemmet mange tidligere Warszawapagtlande, som man må antage har provokeret atommagten Rusland en del.

Af de neutrale områder er Jugoslavien interessant. I 1992 gik området i opløsningen og der brød en række nye krige ud på den europæiske kontinent. Jugoslavien var en føderation af flere befolkningsgrupper, der alle gerne ville bestemme selv. Der har været relative fredeligt i området siden 2001.Den Kolde Krig Kort

Her har jeg lige en print af kortet fra originalfilen. Det er printet på mat bomuldspapir, så det ikke skinner når lyset falder ind på det.

Koldkrigskort

Nato lande er blå og har en blå tank som indikator. Neutrale lande under den kolde krig er gule med en skildpadde som indikator. Og Warszawapagtlande er røde. Nato har et logo som er en stjerne med et sigtekorn. Warszawapagten havde ikke noget bestemt logo. Jeg har anvendt sovjetunionens hammer og segl med stjerne. Det var meget brugt dengang. Og også som memoralia idag.